Το αδιαμφισβήτητο, μοναδικό και ισχυρό αποτύπωμα πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της Σύρου, οφείλει κάθε Δημοτική Αρχή και κάθε πολίτης να το σέβεται, να το αναδεικνύει, να το προστατεύει, όπως επίσης και να το προβάλει με δημιουργικό τρόπο και με αίσθημα ευθύνης.

Το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου μπορεί και οφείλει να βελτιώνει τις επιλογές και τον τρόπο διαχείρισης και προβολής του πολιτιστικού πλούτου, αλλά και των καινοτόμων εικαστικών προτάσεων, αξιοποιώντας κάθε καλή πρόταση και πρακτική.

Οι Σύλλογοι, τα Σωματεία και όλοι οι Φορείς Πολιτισμού του τόπου μας, που έχουν ήδη διαγράψει αξιόλογες και αξιόπιστες πορείες, πρέπει να υποστηρίζονται και να ενθαρρύνονται στο έργο τους από τη Δημοτική Αρχή και τα στελέχη όλων των συνεργαζόμενων τμημάτων. Η αγαστή συνεργασία με όλους αυτούς και η στήριξη των τοπικών καλλιτεχνών αποτελούν σημαντική προϋπόθεση για την ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας και τέχνης και δεν επιτρέπεται να απουσιάζουν από ένα σοβαρό πολιτιστικό πρόγραμμα.

Ιδιαίτερη έμφαση και στήριξη θα πρέπει να δίνονται σε δράσεις, εκδηλώσεις και ενέργειες πολιτιστικού χαρακτήρα, οι οποίες θα ενδυναμώνουν την εξωστρεφή προσωπικότητα που οφείλει να έχει το νησί μας, δημιουργώντας -μεταξύ άλλων- συνέργειες που θα εμπλουτίζουν και θα διαφοροποιούν το τουριστικό προϊόν, κάνοντάς το περισσότερο ελκυστικό για τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους του.

Επιδιώκουμε έναν Πολιτισμό που να διαρκεί δώδεκα μήνες τον χρόνο, στηρίζοντας με τις δράσεις μας την επιχειρηματική κοινότητα του νησιού, ενώ ταυτόχρονα οι εκδηλώσεις του Δήμου θα έχουν κοινωνικό πρόσωπο και θα υποστηρίζουν κληροδοτήματα του νησιού μας και ευπαθείς ομάδες. Βασικός στόχος είναι η έγκαιρη προβολή σε εθνικά ΜΜΕ του Χριστουγεννιάτικου πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου μας, του συριανού καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» και του πολιτιστικού προγράμματος «ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στηρίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την τοπική οικονομία.

Επιδιώκουμε συνεργασίες με την Εθνική Πινακοθήκη, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, αλλά και την Εθνική Λυρική Σκηνή, προσφέροντας ποιοτικές εκθέσεις και εκδηλώσεις στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σύρου.

Επίσης, με όχημα τα παλαιά αλλά και τα νεώτερα Πολιτιστικά Φεστιβάλ του Δήμου, τα οποία πρέπει να εγκρίνονται εγκαίρως από το Δημοτικό Συμβούλιο και να προωθούνται κατάλληλα, δημιουργούνται οι συνέργειες με το τουριστικό προϊόν, τις οποίες επιζητούμε. Τα θεσμοθετημένα Φεστιβάλ, καθώς και πρωτοεμφανιζόμενα για το 2023, είναι τα παρακάτω:

1o Φεστιβάλ Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ~ Preserving our Heritage Festival ~ Phi @ Syros Festival

4ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης

5ο Φεστιβάλ για νέους «συριανοπατώ»

6o Διεθνές Φεστιβάλ Αργεντίνικου Τάνγκο Σύρου

29ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης

10ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου “Akropoditi DanceFest”

¡syroskidz!

17ο Φεστιβάλ Αιγαίου

10th Eye’s Walk Digital Festival

11th Syros International Film Festival

14ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Ροκ Ερμούπολης

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων

7ο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ»

7ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου

Stray Art Festival

11ο Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου

Animasyros 16.0

Το Θέατρο Απόλλων, τα μόνιμα ή περιοδικά εκθετήρια, όπως η νέα έκθεση αντικειμένων του Μάνου Ελευθερίου, που πρόκειται να δημιουργηθεί στην Ερμούπολη στο προσεχές χρονικό διάστημα, το νέο Ψηφιακό Μουσείο μαζί με την παλαιότερη/ανακαινισθείσα έκθεση Μάρκου Βαμβακάρη και το εκθετήριο παραδοσιακών επαγγελμάτων στην Άνω Σύρο, η μόνιμη και οι περιοδικές εκθέσεις του Βιομηχανικού Μουσείου, η δημιουργία περιοδικής έκθεσης έργων τέχνης ιδιοκτησίας του Δήμου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων και το εκθετήριο αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, αποτελούν προτεραιότητες για την προώθηση του πολιτιστικού προϊόντος του τόπου μας.

Η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και η στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κυρίως με το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων που εδρεύει στην Ερμούπολη, για την προβολή όλων των πτυχών του πολιτισμού και της ιστορικής του φυσιογνωμίας, βρίσκεται διαχρονικά υψηλά στην ατζέντα μας για τον Πολιτισμό. Η προετοιμασία της Ερμούπολης για την επέτειο των 200 ετών από την ίδρυσή της θα πρέπει να ξεκινήσει έγκαιρα, από το 2024, αν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε σοβαρές εκδηλώσεις, ομιλίες, ημερίδες ή διαγωνισμούς σε συνεργασία με όλες τις αρχές και τους φορείς της πόλης μας. Οι εθελοντές μας στον Πολιτισμό πρέπει να αισθανθούν το Δήμο πιο κοντά τους, όπως και οι λάτρεις του νησιού μας ανά τον κόσμο, και πρέπει να αποτελέσουν εκείνο το ανθρώπινο δυναμικό που μας λείπει εντός των τειχών του Δήμου, ώστε να δημιουργηθούν νέες σειρές πολιτιστικών γεγονότων ή εκδηλώσεων σε περιόδους χαμηλού φόρτου για το νησί. Η λαϊκή μας παράδοση πρέπει να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο, σε συνεργασία με τους δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού.

Επιπλέον στόχο μας αποτελεί η περαιτέρω ανάπτυξη του Παιδικού Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου μας, το οποίο ξεκινήσαμε το 2015 σε συνεργασία με μια αξιόλογη ομάδα εικαστικών και το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε παιδικό εικαστικό εργαστήρι όλων των Κυκλάδων, αγκαλιάζοντας τα παιδιά από τα γειτονικά νησιά, μέσα από συνεργασίες με τους αντίστοιχους Δήμους για την διοργάνωση διαγωνισμών και εκθέσεων με θέματα από καταξιωμένους ζωγράφους, αλλά και από τον πολιτισμό κάθε νησιού.

Ακόμη μία προτεραιότητά μας αποτελεί η διάσωση και διασφάλιση των εικαστικών έργων που βρίσκονται στην κυριότητα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης. Ο Δήμος μας διαθέτει έναν πολύτιμο πολιτιστικό θησαυρό πινάκων ζωγραφικής από συριανούς καλλιτέχνες, αλλά και από καταξιωμένους Έλληνες ζωγράφους. Η ανάδειξη αυτών των έργων αποτελεί επιτακτική ανάγκη αλλά και υποχρέωση για ένα Δήμο που σέβεται τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του, οι οποίοι έχουν προσφέρει τα μέγιστα στον τόπο τους.

Περαιτέρω στόχος μας είναι η στήριξη των διαφόρων προσπαθειών που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια σε τοπικό επίπεδο, αλλά και η αφύπνιση του κεντρικού κράτους για την διάσωση του Φάρου στη νήσο Γάιδαρο, έξω από το λιμάνι της Ερμούπολης, καθώς αποτελεί τον παλαιότερο και υψηλότερο φάρο του ελληνικού φαρικού δικτύου.

Η περαιτέρω ανάδειξη του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης και η αναζήτηση χρηματοδότησης από το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 ή από άλλες πηγές, για την αξιοποίηση του κτιρίου Βελισσαρόπουλου και την διάσωση του Σκαγιοποιείου Αναιρούση, περιλαμβάνονται επίσης στους βραχυπρόθεσμους-μεσοπρόσθεσμους στόχους μας.

Από το πρόγραμμά μας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η διαρκής και έμπρακτη στήριξη της ιστορικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου μας και η αναβαθμισμένη λειτουργία της, μέσω εκείνων των ενεργειών που απαιτούνται για την πληρέστερη δυνατή στελέχωσή της και τον εμπλουτισμό του εξοπλισμού της.

Απώτερος στόχος μας είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού μας σε επίπεδο πολιτισμού-ιστορίας, δηλαδή του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού Κέρου-Σύρου, της Μεσαιωνικής Άνω Σύρου και της Νεοκλασικής Ερμούπολης.