Κάθε Δημοτική Αρχή οφείλει να προτείνει και να υιοθετεί άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις σε ό,τι αφορά στη σωστή και ασφαλή λειτουργία, συντήρηση και διάθεση των αθλητικών υποδομών του νησιού, στους κατοίκους, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο αθλητικό φορέα, ενισχύοντας κάθε πυρήνα αθλητικής δραστηριότητας, που μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στην κοινωνία και τους συνανθρώπους μας.

Υπό την εποπτεία και τον επιτελικό έλεγχο του Δήμου, κομβική προτεραιότητα και βούλησή μας αποτελεί η αποτελεσματική επίλυση του θέματος της ασφαλούς λειτουργίας και της εύρυθμης διαχείρισης των αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού μας, της συντήρησής τους και της προοπτικής αξιοποίησής τους από Συλλόγους και Σωματεία της Σύρου και της χώρας μας για την πραγματοποίηση της αθλητικής προετοιμασίας τους. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε όλα τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στο Δήμο και να προσφέρουμε στους δημότες ασφαλείς εγκαταστάσεις και προγράμματα που θα ενισχύουν την ενεργό συμμετοχή και την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού.

Η ενίσχυση των αθλητικών υποδομών του νησιού μας, αποτελεί βασική προτεραιότητά μας. Μας πληγώνουν όλους, σωματεία, αθλητές, παράγοντες, ενώσεις, αιρετούς της αυτοδιοίκησης, οι διαχρονικές καθυστερήσεις στο έργο στατικής ενίσχυσης και ανακαίνισης της Α’ Αίθουσας (μπάσκετ) των αθλητικών εγκαταστάσεων και στο Δημοτικό Συμβούλιο της 24ης Ιουλίου 2023 υποστηρίξαμε -εκ του αποτελέσματος μετά από τόσα χρόνια- ότι είναι μάταιο να προσπαθούμε για τη γερασμένη και προβληματική Α΄Αίθουσα, παίρνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί. Πρέπει να οδηγηθούμε άμεσα και με σταθερά βήματα σε νέα κλειστή αίθουσα για το μπάσκετ, κάτι που ενστερνίζεται και η σημερινή Δημοτική Αρχή. Παρουσιάζουμε κάθε μέρα το πρόγραμμά μας για την αλλαγή που επιθυμούμε στο νησί μας. Έχουμε θέσεις, πρόγραμμα και όρεξη για δουλειά.

Αναλυτικά, το πρόγραμμά μας για τον Αθλητισμό στο Δήμο μας:

 1. Άμεση λύση εργολαβίας της ημιτελούς Α΄Αίθουσας των αθλητικών εγκαταστάσεων «Δημήτριος Βικέλας».
 2. Άμεσες ενέργειες για την δημιουργία νέας αθλητικής εγκατάστασης για το μπάσκετ.
 3. Συνέχιση των επενδύσεων για τη συντήρηση των αθλητικών υποδομών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
 4. Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Κολυμβητηρίου. Στο μεσοδιάστημα, ενέργειες για χρηματοδότηση, προμήθεια και τοποθέτηση προκατασκευασμένης 25άρας πισίνας επί της μικρής υπάρχουσας πισίνας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου και θέρμανση του νερού με αντλία θερμότητας. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να προτείνουμε ως λύση μια προκατασκευασμένη 33άρα πισίνα για να εξυπηρετηθεί και το άθλημα της υδατοσφαίρισης και η οποία θα μπορούσε να τοποθετηθεί στο όμορο γήπεδο 5 x 5. Τα παραπάνω αποτελούν υποχρέωση του Δήμου προς τα σωματεία των υδάτινων αθλημάτων, αλλά και προς τους δημότες που θέλουν να αθλούνται στην πισίνα για 12 μήνες το χρόνο.
 5. Συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας, αλλά και με ιδιωτικούς φορείς που διαθέτουν αθλητικές εγκαταστάσεις στο Δήμο μας.
 6. Έμπρακτη οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη όλων των αθλητικών σωματείων βάσει της δημοσιονομικής υγείας του Δήμου.
 7. Μελέτη/υλοποίηση ενός σκεπαστού γηπέδου τύπου «μπαλόνι» στο εξωτερικό γήπεδο μπάσκετ των αθλητικών εγκαταστάσεων για το μεσοδιάστημα μέχρι την υλοποίηση του έργου δημιουργίας της νέας αίθουσας μπάσκετ.
 8. Χρησιμοποίηση ήδη υφιστάμενης αίθουσας που θα φιλοξενεί τα αθλήματα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης (ping pong) και εξέταση αιτημάτων αθλητικών συλλόγων για εξεύρεση δημοτικών χώρων άθλησης
 9. Εξεύρεση κατάλληλου χώρου για την δημιουργία Skatepark για το άθλημα του Σκέιτμπορντινγκ, σε περιοχή μακριά από κατοικίες.
 10. Αθλητικές εγκαταστάσεις που θα τις χρησιμοποιούν τα σωματεία του Δήμου, αλλά και οι κάτοικοι.
 11. Στήριξη και συνδιοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων στη Σύρο σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τα σωματεία του νησιού.

Υπάρχουν τέσσερις εφικτές λύσεις τις οποίες έχουμε επεξεργαστεί για την εύρυθμη λειτουργία των αθλητικών υποδομών του Δήμου: Κολυμβητήριο, Α΄ Αίθουσα, Β΄ Αίθουσα, Γήπεδα Τένις (συγκρότημα ΑΚΔΕ), Γήπεδο Ερμούπολης, Γήπεδο Άνω Σύρου, Γήπεδο Πάγου, Προπονητήριο Στίβου Βάρης, Γυμναστήριο Πευκακίων, Γήπεδο Καμινίων, τις οποίες με ευθύνη καταθέτουμε στην τοπική κοινωνία. Η υποστελέχωση του Τμήματος Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού είναι δεδομένη και πολλές φορές η λειτουργία του συγκροτήματος των αθλητικών εγκαταστάσεων «Δημήτριος Βικέλας» καθίσταται προβληματική, παρά τις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού. Συνεπώς, πρέπει να καταλήξουμε σε καλές πρακτικές και λύσεις όπως οι παρακάτω:

 • Χρησιδανεισμός σε μη κερδοσκοπικά ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία. Πεποίθησή μας αποτελεί ότι η γνώση, η κουλτούρα και η ικανότητα του ανθρώπινου δυναμικού (αθλητές, προπονητές, διοίκηση) του εκάστοτε αθλητικού σωματείου, μαζί με τους εθελοντές του, αποτελεί την καλύτερη λύση οργάνωσης και λειτουργίας ενός γηπέδου, το οποίο δεν δύναται να λειτουργήσει μόνος του ο Δήμος.
 • Οι τακτικές προσλήψεις μόνιμων δημοτικών υπαλλήλων, ακόμα κι αν ήταν ελεύθερες για τους ΟΤΑ από τη νομοθεσία, θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένα για τους δέκα (10) αθλητικούς χώρους του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης. Συνεπώς, η λειτουργία μέσω του προγράμματος για μακροχρόνια άνεργους ηλικίας 55 έως 67 ετών του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) είναι μία λύση. Τα τελευταία χρόνια, αυτό το πρόγραμμα έχει φέρει στο Δήμο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό, εργαζόμενους σοβαρούς, υπεύθυνους και με αναγνωρισμένη προσφορά στο Δήμο. Το μοναδικό μειονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι μπορεί το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί/σταματήσει ή να καθυστερήσει μια πρόσληψη, όπως αντίστοιχα συμβαίνει με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, δηλαδή όλων των τακτικών κι έκτακτων προσλήψεων που πραγματοποιεί ο Δήμος, με αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας ενός αθλητικού χώρου.
 • Δημοπράτηση του αθλητικού χώρου και αποκλειστική λειτουργία του από αθλητικό σωματείο, ακαδημία ή ιδιώτη. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν κάποιες ώρες, οι οποίες θα διατίθενται δωρεάν στους δημότες, ώστε να μη χαθεί η κοινωνική προσφορά του Δήμου για τον αθλητισμό.
 • Υποβοήθηση της δημοτικής υπηρεσίας με εταιρεία φύλαξης (security) για τους αθλητικούς χώρους, αναλόγως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του Δήμου και της τρέχουσας νομοθεσίας.

Το γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνω Σύρου, το οποίο σύμφωνα με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα και χωρίς χρηματοδοτικό εργαλείο είναι αδύνατον να παραμείνει γήπεδο 11×11, παρ’ όλο που βασικός στόχος είναι να παραμείνει, θα τεθεί σε διαβούλευση με τους φορείς της Άνω Σύρου και τους υπόλοιπους φορείς γενικότερα, όπως επίσης και την ΕΠΣ Κυκλάδων και τα ποδοσφαιρικά σωματεία και ακαδημίες αυτά καθαυτά, ώστε να γίνει ένα γήπεδο μικρότερο, ασφαλές και λειτουργικό.

Το πολύπαθο Γυμναστήριο στα Πευκάκια, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και αφού εξαντληθεί κάθε περιθώριο για 200άρη στίβο, θα τεθεί σε διαβούλευση με προοπτική να μετατραπεί σε πάρκο-πολυχώρο για αναψυχή και άθληση.

Μακροπρόθεσμα, με συνεχή προσπάθεια και με όραμα για τον αθλητισμό του τόπου, καταθέτουμε ότι έχουμε ήδη πραγματοποιήσει επαφές με τους αρμοδίους για αγορά της έκτασης του παλαιού εργοστασίου της ΒΙΟΣΥΡ από τον Δήμο, ώστε να δημιουργηθεί ένα αθλητικό κέντρο ενοποιημένο, για όλα τα αθλήματα, αντάξιο της αθλητικής ιστορίας της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.