Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης διαχειρίζεται και στηρίζει οικονομικά και λειτουργικά 32 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς επίσης έναν βρεφικό και δύο παιδικούς σταθμούς στην Ερμούπολη και έναν παιδικό σταθμό στο Βήσσα.

Για τον τομέα της Παιδείας-Εκπαίδευσης επιθυμούμε και στοχεύουμε να αποτελέσει έναν από τους κύριους άξονες της πολιτικής μας για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Απαιτείται τόσο μακροχρόνιος όσο και βραχυχρόνιος σχεδιασμός, προκειμένου να επιτευχθεί η αναπτυξιακή στρατηγική μας και η αναβάθμιση των γερασμένων κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολείων μας, ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά). Όχι μόνο σε επίπεδο διαρκών παρεμβάσεων με εργασίες συντήρησης και επισκευών, αλλά και σε επίπεδο εκσυγχρονισμού και εμπλουτισμού τους, με δημιουργία αιθουσών πολλαπλών χρήσεων και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού/ηλεκτρονικού εξοπλισμού τους.

Απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση και ετοιμότητα για την αποκατάσταση ζημιών, τον εξοπλισμό και τις προμήθειες που απαιτούνται, ώστε τα σχολεία μας να λειτουργούν σωστά και αποτελεσματικά. Ο βρεφικός και οι παιδικοί σταθμοί μας ήδη βρίσκονται σε διαδικασία προσαρμογής στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησής τους και δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία μέρα, αφού το χρονικό περιθώριο είναι ιδιαίτερα στενό.

Με βάση την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας και τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα που διατίθενται κατά καιρούς, η εξεύρεση επαρκών και κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων αποτελεί μονόδρομο και πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα μετά τις εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής.

Μόνο η Παιδεία προσφέρει την απαραίτητη υποδομή για την αναβάθμιση των κοινωνικών αντανακλαστικών προόδου του συνόλου των πολιτών και στο σύγχρονο περιβάλλον, η ανάπτυξη κάθε κοινωνίας περνάει μέσα από την διαδικασία της εκπαίδευσης.

Επίσης, στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνουμε την υιοθέτηση σημαντικών δράσεων για τα σχολεία μας και τους μαθητές τους, π.χ. τοπικής ιστορίας, ανακύκλωσης, αναδάσωσης, κ.λ.π., ενώ και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που, έπειτα από επίμονες προσπάθειες, ξεκίνησε να λειτουργεί τα τελευταία χρόνια σε δημοτικές κτιριακές υποδομές, πρέπει να στηριχθεί με κάθε δυνατό τρόπο.

Στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής υλοποιούνται δράσεις με στόχο την εκπαίδευση των μικρών μαθητών στην οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή, προκειμένου τα παιδιά να ευαισθητοποιούνται πολύ νωρίς και να διαμορφώνουν σωστή νοοτροπία στο περπάτημα και στην οδήγηση, αλλά και να εξοικειώνονται με τα θέματα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται απ’ όλους ανεξαιρέτως τους οδηγούς οχημάτων και δικύκλων.

“Δομές”, όπως το κέντρο δια βίου μάθησης, το κέντρο ρομποτικής (εδώ και 2 χρόνια έχει διακόψει την λειτουργία του), το openlab Σύρου (στεγάζεται στην παιδική βιβλιοθήκη – πρακτικά όμως δεν λειτουργεί) θα μπορούσαν να συστεγαστούν και να μοιραστούν εκτός από το χώρο και τον εξοπλισμό τους. Εξάλλου, πίσω από αυτές της δομές, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν τη διάθεση προσφοράς. Επεξεργαζόμαστε σοβαρά την πρόταση του συντοπίτη μας καθηγητή Μανώλη Αργυρού, καθώς και τρόπους υλοποίησής της για τη δημιουργία ενός χώρου στο κέντρο της Ερμούπολης, στον οποίο θα υλοποιούνται καινοτόμες δράσεις εκπαίδευσης και δημιουργικών κατασκευών για όλες τις ηλικίες, το Τεχνολογικό Στέκι του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Τέλος, το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου μας, στο οποίο υλοποιήθηκαν τα προγράμματα Αγωγής Υγείας – Πρώτων Βοηθειών, Ξένων Γλωσσών (Αγγλικών, Γερμανικών, Ιταλικών και Ισπανικών) και Οικιακής Παραγωγής Οίνου Ποτών και Ηδύποτων από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι πρόσφατα, πρέπει να στηριχθεί εξίσου με τα υπόλοιπα σχολεία, καθώς στη σημερινή ανταγωνιστική πραγματικότητα η εκπαίδευση όλου του πληθυσμού αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της αειφόρου ανάπτυξης της κοινωνίας. Έτσι, η αναβάθμιση του επιπέδου εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων του πληθυσμού σε νέες τεχνολογίες επιτρέπει στο κοινωνικό σύνολο να ανταποκριθεί στις ισχυρές προκλήσεις που μας κατακλύζουν ή που έρχονται με ταχύτατους ρυθμούς.