Αποφάσεις, χωρίς συζήτηση, διαβούλευση, κοινή αποδοχή, οδηγούν σε κοινωνικές εντάσεις

Αποφάσεις, χωρίς συζήτηση, διαβούλευση, κοινή αποδοχή, οδηγούν σε κοινωνικές εντάσεις

“Η κοινωνική συνοχή και ηρεμία του τόπου μας, ειδικά κατά την προεκλογική περίοδο, πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.

Αποφάσεις, χωρίς συζήτηση, διαβούλευση, κοινή αποδοχή, τύπου «Μαρίας Αντουανέτας», οδηγούν σε κοινωνικές εντάσεις, με συνέπεια την οικονομική παρακμή, αλλά πολύ περισσότερο στο διχασμό της κοινωνίας.

Η σπουδή της κ. Κανδιώς Μαραγκού, προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, η εγωπάθεια και ο αυταρχισμός στην απόφασή της να δημοπρατηθεί η μαρίνα στο Πηδάλι, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις και εγκρίσεις, μας εκπλήσσει ιδιαίτερα αρνητικά.

Κύριος και ουσιαστικός στόχος του λειτουργικού σχεδιασμού του λιμένα Ερμούπολης (masterplan) είναι η μεταφορά του χώρου προσόρμησης επιβατηγών πλοίων (ακτοπλοΐα) στη θέση «Λαδόπουλου», με όλα εκείνα τα οφέλη που προκύπτουν για την πόλη (άμβλυνση κυκλοφοριακού προβλήματος – ανάπτυξη νότιου τμήματος της Ερμούπολης – τοπική οικονομία, κλπ). Ο σχεδιασμός του master plan μας δίνει το δικαίωμα και όχι την υποχρέωση κατασκευής των υποδομών που εμπεριέχονται στα αποτυπωμένα σχέδια, καθώς και την τροποποίησή τους, αν με την πάροδο των χρόνων έχουν αλλάξει τα δεδομένα που έχουν σχέση με την κοινωνία, την οικονομία και την βιωσιμότητα του τόπου μας.

Η συζήτηση, η διαβούλευση, η ανταλλαγή απόψεων, η συνεννόηση και η κοινή αποδοχή αποτελούν υποχρέωσή μας για την ήρεμη διαβίωση και ευημερία των συμπολιτών μας, την ανάπτυξη της οικονομίας και την ομαλή καθημερινότητα.

Οποιαδήποτε άλλη απόφαση, που απορρέει από εγωιστικούς παροξυσμούς και αυταρχισμούς, ή αλλότριους σκοπούς, χωρίς να εδράζεται στη συνολική άποψη της κοινωνίας, οδηγούν σε διχασμό, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα.

Επειδή ήδη γνωρίζουμε πως η απάντηση της κ. Μαραγκού στα ανωτέρω είναι ότι «ακολουθεί τις διαχρονικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας», οφείλει να αφουγκραστεί και να αντιληφθεί τα τρέχοντα δεδομένα βάσει του εθνικού σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση της ναυπηγικής βιομηχανίας που ουσιαστικά ξεκίνησε το 2017 και συνεχίζεται εντατικά μέχρι και σήμερα.

Κανείς, μόνος του, μόλις 40 ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, από τις οποίες θα προκύψει η Δημοτική Αρχή της επόμενης πενταετίας, δεν μπορεί να προκαθορίζει τις εξελίξεις και την τύχη του τόπου μας, παρά μόνο η ενωμένη και ενημερωμένη συριανή κοινωνία”.